miércoles, 17 de diciembre de 2008

SEO/BirdLife s'uneix a la plataforma i recolza el manifest contra la destrucció de la zona agricola de L'Hospitalet de Llobregat



La Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/BirdLife), organització no guvernamental decana a Espanya de la protecció dels ocells i els seus hàbitats natuarls (des del 1956), declarada d'utilitat pública i membre de la federació BirdLife International que inclou associacions similars a 111 països del món, amb més de 2,5 milions de socis, s'ha posicionat clàrament en contra de la destrucció de la zona agrícola de L'Hospitalet de Llobregat i encara més, s'ha afegit a la plataforma per a la seva conservació. Un impuls més per a la preservació d'aquesta important zona.

A continuació reproduïm íntegrament l'escrit de suport adreçat a aquesta plataforma pel seu interès i gran rellevància.


SEO/BirdLife dóna suport al manifest i accions que puguin contribuir a la preservació de l’espai agrícola de l’Hospitalet.


Al llarg de les darreres dècades totes les transformacions a l’àrea metropolitana tenen un component comú, la pèrdua d’espais naturals, el que comporta la pèrdua de biodiversitat i l’empobriment de la qualitat de vida dels ciutadans, així com l’empobriment en coneixement del seu patrimoni natural.


En aquest sentit SEO/BirdLife vol destacar que en els darrers informes sobre la pèrdua de biodiversitat a nivell d’ocells i, en el cas d’Europa, a partir dels darrers informes de BirdLife Internacional, queda de manifest que són les espècies d’ocells lligades a ambients agrícoles les que presenten major número en situació de conservació desfavorable. De la mateixa forma e seguiment PAN europeu d’ocells comuns, mostra que són les poblacions europees d’aquestes mateixes espècies les què presenten tendències negatives significatives.


L’àrea metropolitana, en constant creixement urbanístic i d’infraestructures, no assegura per sí sola un futur millor als seus habitants, sense espais naturals que permetin una convivència d’activitats tradicionals com l’agricultura, d’espècies lligades a aquestes activitats i/o als espais naturals, i en definitiva sense un paisatge diferent que trenqui amb el de la ciutat, l’únic que es podrà aconseguir és una societat cada vegada més allunyada del seu entorn i del seu patrimoni.


Espais com el Delta del Llobregat, a banda de ser fonamentals per algunes espècies, i sobre tot punts molt importants per al descans durant les migracions, sense cap altre punt proper alternatiu, són escoles i centres educatius per als visitants que descobreixen la importància de la conservació dels valors naturals, aquesta tasca és fonamental per a comptar amb una ciutadania intel·ligent i sensible que entengui polítiques de sostenibilitat, estalvi i reducció del consum. En aquest sentit la pèrdua de l’espai agrícola de l’Hospitalet posa de manifest una absoluta manca de respecte per la conservació dels valors humans tradicionals i a la vegada un desinterès per la sostenibilitat, reptes com fer compatible la convivència de dos espais urbà i agrari poden servir com a exemples de polítiques de sostenibilitat, la resta només són paraules que davant de situacions com aquesta deixen clar que no hi ha cap intenció darrera.


Després es demanarà als ciutadans que s’utilitzi el transport públic, es redueixin els consums energètics i es destriï la brossa però on està l’exemple que els líders han de donar? On les autèntiques polítiques de sostenibilitat, o és que aquesta no ha de tenir en compte els valors naturals, el paisatge i el patrimoni?


Barcelona, 17 de desembre de 2008

Cristina Sánchez

Delegada de SEO/BirdLife a Catalunya



No hay comentarios: