jueves, 11 de noviembre de 2010

Cal Trabal aporta noves espècies al catàleg de la fauna de L'Hospitalet


El dia 11.11.2010 s'ha detectat una nova adició al catàleg de la fauna de L'Hospitalet de Llobregat. El Grasset de Muntanya (Anthus spinoletta). Un exemplar ha sortit de la zona del canalet proper a la zona irregularment ocupada per aparcaments al marge sud de la zona de cal Trabal (R.Gutiérrez).

És la primera cita documentada per a L'Hospitalet d'aquesta espècie pròpia dels deltes i aiguamolls costaners catalans a l'hivern i que nia durant la darreria de la primavera i estiu als prats alpìns del Pirineu.


La mateixa visita ha produït altres dues observacions molt interessants: una femella o jove (observada a simple vista a certa distància) d'Arpella (Circus aeruginosus) coronava el cel de cal Trabal entre aquesta zona i el riu. Aquesta observació constitueix una adició al catàleg també ja que l'espècie ara passa a ser citada també en ple període hivernal i no únicament en migració com fins ara.


A més, i per sorpresa dels allà presents, una femella d'Esparver (Accipiter nisus) mirava d'escapolir-se de l'escomesa (com diria cert locutor de la ràdio...) de cinc garses (P.pica) que l'empaitaven tota l'estona per damunt els camps de cal Trabal. No és freqüent observar aquesta espècie forestal al nostre municipi on aquesta cita i una altra al cementiri del Parc de les Planes són dues de les recents conegudes.


Aquestes observacions i la dels ocellets insectívors que miraven de cercar aliment als arbres de la zona, han estat introduïdes al banc de dades ornitho.cat i palesen l'interès de la zona del cal Trabal. Una zona que en data 11.11.2010 continuava atestada de vehicles aparcats pel marge del que haurà de ser l'accés al riu Llobregat i zona arbrada pel gaudi dels ciutadans, com exposàvem al nostre projecte per a la zona. Al costat, atestats en mig d'un petit parterre de gespa amb un caminet i tres bancs, malalts i familiars miraven de passar l'estona esperant per alguna consulta o urgència rodejats de taxis, cotxes i ambulàncies. Quan podrien haver estat descansant i relaxant-se a escassos 100 metres, gaudint d'aquests grassets, esparvers, arpelles, garses, pit-rojos o mosquiters. A veure quan algú se n'adona d'un cop. De moment, nosaltres continuem lluitant, continuem afegint coneixement científic per a la zona.

Font imatges: www.sioc.cat. Visiteu-la per tenir més dades sobre aquestes espècies

No hay comentarios: