viernes, 12 de diciembre de 2008

Contradiccions històriques


Foto:© www.l-h.cat

Aquests dies es pot visitar al sempre recomanable Museu d'Història de la Ciutat l'exposició temporal 'El document de l’any 908' en referència d'acord amb el que apareix a la web de l'Ajuntament de L'Hospitalet a que es tracta d'una prova històrica del passat de la ciutat i és un

'document de compra-venda contingut en un petit pergamí conservat a l’Arxiu Episcopal de Vic, i que esmenta la “Villa Provintiana”. Gràcies a aquest document sabem que el prevere Radulf, fill del Compte Guifré el Pilós i posterior bisbe de la Seu d’Urgell, va comprar un terreny i cases a la zona de Provençana.

L’esmentat pergamí que dona fe de la primera i més antiga prova documental de l’existència del nostre municipi ara tot just fa 1.100 anys es troba a l’Arxiu Episcopal de Vic.'

Provençana era un terme municipal vigent a l'edat mitjana, quan ni tan sols existien municipis com El Prat de Llobregat o Viladecans i que ocupava la major part de l'hemidelta nord del Llobregat. Avui dia dona nom al barri de Santa Eulàlia de Provençana de la nostra ciutat on hi ha una ermita romànica també herència d'aquells temps.

Doncs bé, fins aquí tot fantàstic. Però aquesta història que lloem i que és objecte de merescuda atenció i celebració municipal no és simplement matèria d'estudi de temps passats. No. Resulta que, ermites a banda, tenim un tros de terreny que conserva el paisatge exàctament igual al que teníem en temps pretèrits a L'Hospitalet de Llobregat. I que té masies. I on s'hi conreen cultius típics del delta del Llobregat.

Com és que per un costat estem orgullosos de la nostra història i per un altre la volem destruir per sempre el·liminant la zona agrícola de L'Hospitalet de Llobregat? L'Ajuntament presenta un projecte on hi haurà en aquesta zona usos urbans acompanyats d'un petit parc. Un parc urbà, de gespa i amb carrils cimentats? Així cuidem la nostra història i el nostre patrimoni?. Sembla tot plegat força incongruent. Sí, volem que la gent hi vagi, i segurament s'hi podrà fer un tros de parc 'urbà' en algun indret, però no a costa de sacrificar la nostra història. Ni la nostra natura. Ni la nostra identitat.

Que quedi molt clar. No volem més blocs. Ni urbanisme de disseny, només pel disseny.
Som de Provençana, de L'Hospitalet i del Llobregat.
Fa 1100 anys que aquí tenim marines, riu i conreus.
Dintre de 1000 més volem que els nostres descendents també les tinguin.

Segurament el prevere Radulf i Guifré el Pilós serien de la mateixa opinió...

No hay comentarios: