viernes, 17 de junio de 2011

Salvem la Zona Agricolha 3 - Los Otros 1 (valoració d'un nou consistori a L'Hospitalet)


Un moment de la reunió de la Plataforma Salvem la Zona Agricolha


Continuem amb el símil futbolístic emprat en altres entrades d'aquest bloc. Ja han passat les eleccions municipals i L'Hospitalet de Llobregat té un nou govern municipal composat pel PSC que governa en majoria simple recolzat per la coalició ICV-EUiA, que amb dos regidors, ha possibilitat una entesa d'esquerres a l'Ajuntament. A l'oposició, PP, CiU i la nouvinguda PxC.

Sabedors que un dels elements que havia condicionat la negociació per al pacte de govern era la conservació de la zona agrícola de cal Trabal, de la qual ICV-EUiA com la resta d'opcions electorals incloses en aquesta plataforma (ERC i CUP), havien fet bandera, vam aprofitar la convocatòria de reunió del 17.6.2011 per demanar als representants d'EUiA al consistori (i a la plataforma) que ens expliquessin de primera ma als integrants de Salvem la Zona Agricolha què passa amb cal Trabal. I així ha estat.

"Estuve tan ocupado escribiendo la crítica que nunca pude sentarme a leer el libro." va dir un cop Grouxo Marx. Justament aquesta era una de les raons per la qual volíem preguntar, saber i interpel·lar directament als que ara seran responsables de la gestió d'un possible futur per a la zona agrícola el que s'havia pactat. Raó per la qual no hem dit res fins ara que ho hem escoltat i discutit en directe.

Hem comptat amb la presència del regidor Alfons Salmerón, qui ha explicat en què consisteix l'acord de govern en relació a cal Trabal: la creació d'una oficina 21, al seu càrrec, que haurà de redactar un projecte del que volen fer ells a la zona agrícola, en un termini d'uns 9 mesos (a un any). Un projecte que inclogui la conservació dels valors agrícoles i naturals de la zona (vegeu vídeo)






Pel que se'ns ha explicat, la negociació amb el PSC ha tingut cal Trabal com un dels temes estrella, el darrer en obtenir un acord que ha passat per aquest compromís de demostrar que les tesis de conservació de la zona són viables i no només responen a una estratègia de protesta per protestar.

Des de Salvem la Zona Agrícolha s'ha preguntat si aquest projecte és el que s'executarà o bé hi ha possibilitats de que sigui 'rebutjat'. El projecte (avantprojecte) és un estudi de viabilitat per demostrar que hi ha una solució alternativa possible a la que es plantejava el 2008 de totxo i concessionari de la BMW (recordem que aquesta solució del totxo va ser desestimada per l'ISA emès per la Generalitat de Catalunya). L'oficina 21 es planteja com a única alternativa viable al projecte de fer alguna cosa a cal Trabal l'opció '0', és a dir, deixar-lo com està.

Hem preguntat sobre els extrems de continguts d'aquest projecte recordant que nosaltres vam fer nostres les grans línies mestres d'un que s'havia presentat inicialment . S'ha estat obert a recollir necessàriament les aportacions de Salvem la Zona Agricolha i ens hem emplaçat a anar parlant en el futur.

La Plataforma Salvem la Zona Agricolha hagués preferit obtenir una resposta rotunda per part de l'alcaldessa de la ciutat quant a la retirada definitiva de qualsevol idea de posar-hi 'totxos' a la zona agricola, la darrera gran zona verda de la ciutat. Entenem que el fet que s'hagi creat aquesta oficina 21 per a la redacció d'un projecte a la zona en el que se'ns escoltarà és un pas important cap a la protecció i salvació definitiva del nostre patrimoni natural, històric i cultural. Però malgrat el seriós compromís adquirit per la coalició ICV-EUiA, no és encara un pas definitiu. Cal Trabal no està encara salvat. Del tot...

Salvem la Zona Agricolha seguirà vetllant per la preservació de cal Trabal, de la marina de L'Hospitalet i del riu Llobregat igual que ho ha fet fins el moment, sense pausa ni descans. Celebrem una oportunitat que s'obre i que pot comportar una interessant solució per a la totalitat i integritat de la zona. Estarem atents i hi col·laborarem si se'ns ho demana. Però no abaixarem la guàrdia perquè, malgrat el 3-1 del titular, el partit no s'ha acabat. Bon resultat de moment, però tot just comença la segona part... jugadors, al camp!

No hay comentarios: