viernes, 23 de enero de 2009

Can Trabal i el riu de L'Hospitalet al cens internacional d'ocells aquàtics i marins hivernants


La zona agrícola de L'Hospitalet, a l'entorn de la masia de can Trabal, ha estat inclosa el gener de 2009 a les àrees cobertes pel cens internacional hivernal d'ocells aquàtics i marins, coordinat a la conca del Llobregat per la web Vistavui per a la Generalitat de Catalunya, qui a la vegada transmet les dades al govern central i a les entitats que ho coordinen a l'àmbit europeu com ara Wetlands International.

Malgrat el tram de riu de L'Hospitalet ja fa anys que es censava, s'ha incorporat la zona agrícola als efectes de valorar les poblacions hivernants d'ocells que hi passen l'estació freda. Els resultats definitius encara no són disponibles i es podran trobar a la web de Vistavui entre d'altres si bé que ja es poden avançar alguns resultats.

Resulta rellevant la hivernada a la zona agrícola de 28 espècies d'ocells diferents en data 16.1.2009, incloent-hi un puput Upupa epops, espècie termòfila de distribució restringida a l'hivern a Catalunya o densitats remarcables d'ocells d'horta com passeriformes diversos fins els 91,5 ocells/km linial. De la fauna aquàtica destaquen els esplugabous Bubulcus ibis i el rossinyol bord Cettia cetti.

Puput a Can Trabal. 16.1.2009

Al tram del riu Llobregat, afectat per crescudes derivades de l'acumulació de neu al Pirineu i pluges anteriors, el cabal era remarcable i la vegetació havia estat afectada. Amb tot es van detectar alguns ànecs coll-verd Anas platythynchos, conjuntament amb un molt important grup de 205 xarxets Anas crecca a cavall de Cornellà, El Prat i L'Hospitalet. També hi restava a la zona un aligot Buteo buteo, corbmarins Phalacrocorax carbo i bernats pescaires Ardea cinerea.

Ànec collverd (o coll-blau) al riu a L'Hospitalet. 18.1.2009

Els resultats del cens hivernal serveixen per avaluar el paper de les zones d'acollida d'ocells locals i centreeuropeus que ens visiten a l'hivern i conèixer les variacions interanuals, determinants per planificar polítiques de protecció de zones, espècies i poblacions. Ve a ser com l'inventari d'inici de temporada de les botigues que permetrà conèixer quins estocs tenen i quin és el valor dels mateixos. Els resultats de la vall baixa del Llobregat, un cop més, palesen la importància d'aquesta zona i de la marina de L'Hospitalet en particular. No únicament pels valors intrínsecs de la mateixa sinó per les oportunitats lligades a l'educació ambiental que atresora.

jueves, 22 de enero de 2009

Adenc dona suport al manifest

ADENC s'adhereix al Manifest per la conservació de la zona agrícola de l'Hospitalet i conta l'especulació immobiliària.


http://www.adenc.cat

ADENC és una entitat ecologista declarada d'utilitat pública i integrada a la federació Ecologistes de Catalunya, amb més de 25 anys d'existència.

El nostre àmbit territorial d'actuació és el Vallès. El nostre objectiu, la conservació del patrimoni natural de la nostra comarca natural.


Entre d'altres, tenim un paper actiu en la formulació de propostes, entre d'altres la del Parc Agrícola del Vallès (2004): el manteniment dels espais agraris té una paper estratègic clau en la conservació de la biodiversitat i connectivitat dels espais naturals. I això és així al Vallès i al Baix Llobregat.

937171887
Sant Isidre 140
08208 Sabadell

sábado, 10 de enero de 2009

La PTP, Associació per a la Promoció pel Transport Públic, s'uneix a la lluita per salvar la zona agrícola


En l'escrit que reproduïm a continuació, la Associació per a la Promoció del Transport Públic dona suport al manifest per a la salvaguarda de la zona agrícola i s'uneix a la plataforma:


L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) és una entitat sense ànim de lucre amb número de Registre d’Associacions 14.800. Es va crear l’any 1.993 amb l’objectiu de fomentar l’ús del transport públic i promoure una mobilitat més sostenible i més segura.


Des de la PTP donem recolzament al text d’aquest manifest i ens sumem a la lluita per a la conservació d’aquesta zona agrícola de l’Hospitalet, tant pels seus valors naturalístics, històrics i socials com per la importància de frenar l’aparició de nous emplaçaments que no fomenten l’accés en modes de transport sostenible. Segons cita la Llei 9/2003 de la mobilitat a Catalunya entre els seus principis:


- els ciutadans/es tenen dret a l'accessibilitat en unes condicions de mobilitat adequades i segures i amb el mínim impacte ambiental possible.

- la prioritat dels mitjans de transport de menor cost social i ambiental, tant de persones com de mercaderies.

- el foment i la incentivació del transport públic i col·lectiu i d'altres sistemes de transport de baix o nul impacte, com els desplaçaments amb bicicleta o a peu.

- el foment del desenvolupament urbà sostenible i l'ús racional del territori.


Aquests, entre d’altres, són aspectes que concerneixen a l’urbanització del sector de Can Trabal, situat a la zona agrícola esmentada.


Com a associació que defensa un nou model de mobilitat no basat en el vehicle privat motoritzat, donades les actuacions plantejades en el projecte de construcció i esgrimits els arguments de la Plataforma, creiem convenient posicionar-nos al costat de la mateixa, reclamant l’aturada del projecte tal com es coneix i replantejant una possible intervenció en el territori amb el consens de la ciutadania i el teixit associatiu.

sábado, 3 de enero de 2009

Els nens de L'Hospitalet entreguen al patge dels reis mags la seva carta contra la destrucció de la zona agrícola



Tal i com estava previst, una representació dels nens i nenes de L'Hospitalet de Llobregat, vinguts de tots els barris de la ciutat, van portar al patge de ses majestats els reis mags d'orient la carta en la que cadascun d'ells i elles sol·licitaven la protecció de la zona agrícola de L'Hospitalet. Acompanyats de pares i amics, i amb la presència de la ràdio i la televisió de L'Hospitalet (vegeu reportatge abaix), els nens van fer entrega al patge de les seves cartes, inclosa una de tamany gran. Les cartes van ser llegides amb atenció per part del patge, qui va comprometre's a entregar-les als reis. Alguns nens van aprofitar també per demanar una bicicleta per anar-hi cap el riu i cap a can Trabal, sol·licituds totes elles que van ser agraïdes amb caramels per part del patge.

Ara només falta que Melcior, Gaspar i Baltasar signin el manifest. Estem segur que el dia 5, després de la cavalcada, alguna cosa li diran a l'alcaldessa quan els hi doni la clau de la ciutat. No es pot fer un lleig a aquests nens que representen, que són ja de fet, el nostre futur!.

Per ells fem tot això. Per ells lluitem. Perquè sàpiguin el que és una carxofa, un ànec coll-blau o una masia de primera ma i no necessàriament només a través del museu de la ciutat. Són el nostre futur. No el convertim en ciment.


Cada cop som més recolzant el manifest!


L'ONG Veterinaris sense fronteres, una associació sense ànim de lucre declarada d'utilitat pública, que treballa des del 1987 per a millorar la qualitat de vida de les poblacions més desafavorides del nostre planeta, dona recolzament al manifest de la plataforma. VSF col·labora amb les comunitats rurals dels països en desenvolupament amb l'objectiu de millorar la productivitat animal.

És d'agrair que una ONG de vocació internacional se n'adoni de la transcendència de fets locals que no ho són tant en tant que part d'una realitat més global que ens afecta a tots.

Justament també els dos primers dies de l'any ha arribat el suport de l'Associació Cultural de La Florida -Waslala-, de L'Hospitalet de Llobregat. En el seu escrit de suport total al manifest i a les reivindicacions que s'hi exposen ens comuniquen que

'...Sabem, desgraciadament, que el discurs dels qui governen és totalment demagògic -associar progrés amb construcció de torres i urbanització de zones agrícoles és ja un argument del segle passat-, i és per això que la lluita és encara més important, independentment dels resultats. Moltes gràcies per tot !!'

Teniu les adhesions rebudes i comentaris associats a la plana del manifest aquí. Comença l'any amb empenta per part de la societat civil que no està d'acord amb els plans que ens volen imposar. A qui li pertoqui, que prengui nota.